‘Veel kabaal in tram vlak voor ongeluk’

Forum actueel wat betreft de tram, gebeurtenissen op het tramnet of vertragingen: post het hier!
Post Reply
User avatar
R'dammer
Lid
Posts: 1471
Joined: 09 Feb 2006, 20:33
Location: Rotterdam-Zuid (IJsselmonde)
Contact:

Post by R'dammer » 03 Mar 2007, 19:32

<span style='font-size:21pt;line-height:100%'>‘Veel kabaal in tram vlak voor ongeluk’</span>

Door TJEERD AGEMA EN ALBRAND LEEUWE

ROTTERDAM - Tram 2, die donderdagmiddag de 13-jarige Tuncay Demir doodreed bij het Breeplein, had een flinke snelheid toen hij aankwam bij het perron.Dat zeggen vele getuigen van het vreselijke ongeluk. „Hij reed hard, heb ik van meerdere leerlingen gehoord,’’ zegt Hasan Bofarid, vestigingsdirecteur van IBN Ghaldoun. Tuncay bezocht zijn oude school donderdagmiddag vlak voor het ongeluk. Samen met een vriendje liep Tuncay vervolgens richting de tramhalte bij het Breeplein. Bofarid: „Wat de leerlingen zeggen is dat de tram pas vlak voor de fatale klap belde. Daarna is Tuncay meegesleurd tussen de tram en het perron. Hij stak zijn hand nog uit en riep ‘help, help’. Hij viel flauw, raakte in coma en is overleden.’’

Een getuige die op lijn meereed, merkte dat in de tram een geïrriteerde stemming hing doordat een grote groep jongeren veel kabaal maakte. „Je zag aan de gezichten van de kaartjescontroleurs dat ze zich ergerden.’’ Of de bestuurder hierdoor werd afgeleid, is onduidelijk. Volgens de getuige reed de tram niet extreem hard. „Maar wel met een aardige vaart, in elk geval niet voorzichtig.’’

Volgens leerlingen die ooggetuige zijn geweest van het drama kwam de tram ‘heel hard aanrijden’. „De tram reed zelfs nog een stukje door. Terwijl er twee leerlingen voor stonden die riepen: Stop, stop!’’

Bofarid: „Tientallen leerlingen hebben gezien wat er is gebeurd. Tuncay zat op de richel van het perron, met zijn benen op het spoor. Hij keek naar een colablikje dat een vriendje op de rails gooide. Tuncay draaide zich om naar de jongen die het blikje gooide en werd op dat moment vanaf de andere kant geschept door de tram.’’

De bestuurder van tram 2 is behoorlijk ‘de kluts kwijt’, aldus een RET-woordvoerder. Na een verhoor op het bureau mocht hij weer naar huis. Volgens de woordvoerder is de bestuurder vol in de remmen gegaan toen hij merkte dat het spoor niet leeg was.

Reizigers die vaak met lijn 2 reizen en ook de leerlingen zeggen dat er vaak incidenten zijn. De bestuurder en de controleurs worden vaak geprovoceerd, weet een regelmatige reiziger. „Maar dat zal vast niet direct met dit vreselijke ongeluk te maken hebben.’’

Een vriend van Tuncay zegt op de internetsite van het AD dat er mogelijk toch sprake is geweest van duwen en trekken, vlak voor het fatale incident. De politie, die uitgaat van een ongeluk, onderzoekt alle scenario’s. „Die verhalen kennen wij ook,’’ aldus een woordvoerster..

AD.nl
<img src='http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Logo_metro_rotterdam.jpg/50px-Logo_metro_rotterdam.jpg' border='0' alt='user posted image' /><span style='font-size:10pt;line-height:100%'><b>ARIO</b></span>

User avatar
Jeff
Lid
Posts: 1978
Joined: 28 Nov 2004, 20:56

Post by Jeff » 03 Mar 2007, 19:38

R'dammer wrote:Tuncay zat op de richel van het perron, met zijn benen op het spoor. Hij keek naar een colablikje dat een vriendje op de rails gooide. Tuncay draaide zich om naar de jongen die het blikje gooide en werd op dat moment vanaf de andere kant geschept door de tram.
Ja, eigen schuld dus ;)

User avatar
Jesse
Lid
Posts: 2240
Joined: 12 Feb 2005, 16:54
Location: Capelle a/d IJssel

Post by Jesse » 03 Mar 2007, 19:45

Volgens leerlingen die ooggetuige zijn geweest van het drama kwam de tram ‘heel hard aanrijden’. „De tram reed zelfs nog een stukje door. Terwijl er twee leerlingen voor stonden die riepen: Stop, stop!’’
Volgens een RET-trambestuurder kan je daar geeneens hard rijden, dus ik weet ook niet wat die ooggetuigen onder 'hard rijden' verstaan...
En wie denkt dat een tram meteen stil staat zodra je op de rem gaat staan, helaas. Een tram is nou eenmaal geen fiets.

User avatar
metrofan
Lid
Posts: 736
Joined: 14 Aug 2004, 10:59
Location: Rotterdam Ommoord
Contact:

Post by metrofan » 03 Mar 2007, 19:48

Jesse wrote:En wie denkt dat een tram meteen stil staat zodra je op de rem gaat staan, helaas. Een tram is nou eenmaal geen fiets.
Maar goed ook, anders vliegen alle pagagiers door de voorruit
Dat is nou de kracht van r e t m e t r o . n l

Kijk ook eens op mijn site

User avatar
michael
Lid
Posts: 484
Joined: 11 Sep 2005, 17:02
Location: Capelle a/d IJssel

Post by michael » 03 Mar 2007, 19:56

klopt wel, maar waarom zit hij daar nou op de rand een tram halte is niet op te spelen.
vervoers bedrijf RET wie reist er niet mee.

User avatar
find_your_spot
Lid
Posts: 626
Joined: 18 Jun 2006, 10:06
Location: Amsterdam

Post by find_your_spot » 03 Mar 2007, 20:34

Jullie hebben in Rotterdam zeker bij alle tramhaltes, haltes op gelijke instap hoogte....... Ja die kennen wij in Amsterdam niet.... Ik kan wel met me benen over de rand hangen.

Als lijn 51 aankomt rijden op het metro gedeelte kan ik ook zelfs met mijn benen over de perron rand hangen en er zal niks gebeuren.

Maar wat vreselijk voor de ouders en de nabestaande. Zoiets is natuurlijk altijd afgrijselijk.
Rijdt daar ineens een auto vol hobbyisten...

zal die nieuwe hobby zo ook wel komen

User avatar
MichaBen
Lid
Posts: 10904
Joined: 12 Oct 2003, 21:15
Contact:

Post by MichaBen » 03 Mar 2007, 20:50

De perrons van de tramhaltes zijn niet meer dan 30cm hoog. Daar kan je niet echt je benen over de rand heen hangen.


Overigens laat het AD met de berichtgeving weer zien dat het geen kwalitietskrant maar een sensatiekrant is. In grote koppen stond er in het AD:

Jongen (13) doodgereden door tram

en

'Tram reed te hard

en

Breeplein en Beukendaal beruchte plekkenMen wil bij deze 'krant' maar al te graag duidelijk maken dat de tram een gevaarlijk is en verdraait hiervoor rustig de berichtgeving. Een tijd geleden deed men hetzelfde bij de sneltram hier. Na een ongeval op een station pakte men de lijst met alle aanrijdingen er weer bij om aan te tonen hoe gevaarlijk het was. Compleet niet relevant aangezien dat ongeval op een station was en niet op een overweg, maar ze wilde zo graag weer even vertellen hoe gevaarlijk het wel niet was.

User avatar
Alexander
Lid
Posts: 427
Joined: 04 Aug 2005, 15:03
Location: Rotterdam
Contact:

Post by Alexander » 03 Mar 2007, 21:05

Fout ja, een tram/metro is opzich niet zo heel gevaarlijk, maar mensen doen soms rare dingen of letten niet op waardoor het toch fout gaat.

User avatar
Roland
Lid
Posts: 2154
Joined: 07 Jan 2004, 11:35
Contact:

Post by Roland » 03 Mar 2007, 21:18

er spelen te veel factoren mee, er staat niets op video, dus is het niet echt mogelijk iemand direct de schuld te geven. Wie weet is een afgeschermde cabine geen overbodige luxe. Als je je als trambestuurder enigsinds bedreigd voelt door allemaal van die leipe gasten achter je dan zit je ook niet rustig en zie je sneller iets over het hoofd.
Ook zie je vaak dat kinderen van buitenlandse afkomst al heel jong zelf op stap zijn en dat ouders niet echt kunnen zeggen dat iets gevaarlijk is en misschien heeft dat die jongen de tram gewoon onderschat. De ene auto rijdt ook harder dan de andere, je gaat ook niet op de rand van het zebrapad zitten...
r e t m e t r o . n l => r d a m o v . n l

User avatar
Bommetje
Lid
Posts: 627
Joined: 31 May 2005, 18:52
Location: Rotterdam

Post by Bommetje » 04 Mar 2007, 13:15

Ik ben het helemaal met Michaben eens, in de kopjes staat dikgedrukt dat de tram te hard reed, maar de andere oorzaken zijn pas verder in de tekst te zoeken.
(\__/)<br>(='.'=)<br>(")_(")<br>Bunny is weer een stap dichterbij

User avatar
Joachim
Lid
Posts: 7258
Joined: 12 Oct 2003, 11:52
Location: Rotterdam
Contact:

Post by Joachim » 04 Mar 2007, 13:16

Simpelweg sensatiezoekerij en vooral het openbaar vervoer in een slecht daglicht plaatsen. Dit is gewoon een kwestie van lezers winnen.
/ Rotterdam moet schoon, heel en veilig. Waarom? Daarom! / De OV-chipkaart is de enige kaart in de metro / Daar neem je je hoed voor af, voor de metro van Rotterdam / In Rotterdam, dáár gaat het goed! / Retmetro.nl op Youtube /

User avatar
metro5200
Lid
Posts: 284
Joined: 15 Oct 2003, 22:09
Location: spijkcity

Post by metro5200 » 04 Mar 2007, 14:15

ik denk toch dat ze inderdaad aan het stoeien waren, en iemand gaf gewoon op het verkeerde moment en plaats de fatale zet. enzo lang de getuigen met 2 verhalen aankomen ken je tuurlijk niet het tegendeel gaan bewijzen, en dat ze zeggen dat de tram te hard lijkt me aan een kant wel stug. als je als trambestuurder een club mensen ziet staan bij een halte dan geef je wel minder vaart :huh:

User avatar
find_your_spot
Lid
Posts: 626
Joined: 18 Jun 2006, 10:06
Location: Amsterdam

Post by find_your_spot » 04 Mar 2007, 14:39

Maar wat maakt hard rijden nou uit voor het verhaal.....

Of een tram nou langzaam langs een halte rijdt of snel... Die benen van dat jongetje vliegen er in beide gevallen toch wel af.
Rijdt daar ineens een auto vol hobbyisten...

zal die nieuwe hobby zo ook wel komen

User avatar
Jesse
Lid
Posts: 2240
Joined: 12 Feb 2005, 16:54
Location: Capelle a/d IJssel

Post by Jesse » 04 Mar 2007, 15:31

Hard rijden maakt in dit geval zeker wel uit.
Hoe harder de tram rijdt, des te langer is de remweg. Als die tram 10 km/h had gereden (voorbeeld hoor) dan had ie denk ik binnen twee seconde stil gestaand als je aan de noodrem trekt. Gaat ie 50 km/h zal het echt wel langer duren ;)
Verder kan snelheid ook weldegelijk invloed hebben op de verwondingen van een slachtoffer denk ik zo...

User avatar
find_your_spot
Lid
Posts: 626
Joined: 18 Jun 2006, 10:06
Location: Amsterdam

Post by find_your_spot » 04 Mar 2007, 16:12

Als jullie in Rotterdam nou ook zoiets zouden maken.

****

Dan had die jongen nooit z'n benen kwijt geraakt.... Maar dat zijn allemaal achteraf..... :(
Rijdt daar ineens een auto vol hobbyisten...

zal die nieuwe hobby zo ook wel komen

User avatar
derki
Lid
Posts: 446
Joined: 26 Feb 2006, 15:45
Location: Rotterdam
Contact:

Post by derki » 04 Mar 2007, 16:28

Hoe bedoel je dat? In die video zie je een metro die zich "ombouwt" in een sneltram. Wat heeft dat er mee te maken? :huh:
<b><a href='http://ovweb.50webs.com/index.htm' target='_blank'>OVweb: Alles over het Openbaar Vervoer</a></b><br><br><b><a href='http://www.novs.nl' target='_blank'>NOVS: De Nederlandse roleplay van het Openbaar Vervoer</a></b>

User avatar
Jeff
Lid
Posts: 1978
Joined: 28 Nov 2004, 20:56

Post by Jeff » 04 Mar 2007, 16:36

Correctie: je ziet dat de metro zich versmalt d.m.v. het wegklappen van platen aan de zijkant. Maar dat zou hier niet van toepassing zijn, het ging immers om de tram en niet om de metro (nu kan ik dat systeem in amsterdam sowieso al niet handig vinden, maargoed).

Ik snap niet waarom dit zou bijdragen aan het probleem, mensen horen gewoon met hun beide benen op het perron te staan, niet die benen ernaast te hangen.

User avatar
MichaBen
Lid
Posts: 10904
Joined: 12 Oct 2003, 21:15
Contact:

Post by MichaBen » 04 Mar 2007, 16:51

find_your_spot wrote: Als jullie in Rotterdam nou ook zoiets zouden maken.
Dit is totaal niet relevant met de situatie. Ten eerste betrof het een perron van zo'n 30cm hoog, daar kán je al niet met je benen over de rand zitten maar slechts met je benen gestrekt naar voren. Ten tweede gaat dat filmpje slechts over het versmallen van een voertuig, waarbij de komende stations ook smaller zijn, de ruimte tussen perron en voertuig blijft gelijk. Slaat dus echt compleet nergens op die post van je.

Dan had die jongen nooit z'n benen kwijt geraakt.... Maar dat zijn allemaal achteraf.....  :(
Nogmaals, met een tramperron van 30cm steken je benen nog altijd naar voren als je op de rand zit, dus je wordt altijd nog geraakt. En overigens is de jongen niet alleen zn benen kwijtgeraakt wat je steeds zegt, maar ook zn leven.

User avatar
find_your_spot
Lid
Posts: 626
Joined: 18 Jun 2006, 10:06
Location: Amsterdam

Post by find_your_spot » 04 Mar 2007, 17:54

Sorry, ik had verkeerd gelezen....... Als het inderdaad over een verhoogd perron ging. Dan kun je je afvragen waarom die jongen op het perron zat.

Maar zou een bestuurder dit ook niet gezien kunnen hebben? Waarschijnlijk speelde er nog veel meer factoren met zich mee.

Want ieder persoon heeft zijn of haar eigen verhaal bij het ongeluk.

Over dat over de rand heen zitten heeft er inderdaad dan niks mee te maken. Met 30 cm kun je inderdaad alleen gestrekt met je benen....
Rijdt daar ineens een auto vol hobbyisten...

zal die nieuwe hobby zo ook wel komen

User avatar
Rik
Lid
Posts: 4275
Joined: 09 Nov 2003, 14:17
Location: Spijkenisse
Contact:

Post by Rik » 04 Mar 2007, 21:49

Ik denk dat het tijd wordt om dit topic maar eens te sluiten. Uiteraard gaat mijn medeleven uit naar de nabestaanden én de trambestuurder. We wachten het onderzoek wel af.
We geven de metro kleur!

Post Reply